12 tips voor het effectief bestuderen van de drums

In dit artikel vind je 12 tips die mij altijd veel geholpen hebben, en jou ook kunnen gaan helpen tijdens het effectief bestuderen van de drums.

Om de drums goed te kunnen bespelen zal je veel moeten oefenen, en hier ben je vaak veel tijd mee kwijt. Daarom heb ik 12 tips voor de beginnende / semi ervaren drummer om sneller meters te kunnen maken. Ik ben van mening dat als je deze tips volgt je drumdoel sneller binnen handbereik is dan je denkt. Ik gebruik deze tips dagelijks.

Om vooruitgang te boeken met drummen moet je efficiënt oefenen en met plezier!

1. Begin een oefening altijd langzaam.

Als de oefening lukt op het starttempo kun je daarna de oefening  op een iets hoger tempo spelen. Probeer zo je grenzen te verleggen. Ik ervaar zelf dat dit het makkelijkste is met een metronoom. Hierbij kun je een ritme versnellen door de BPM hoger te zetten. Het voordeel van een metronoom is dat je ook in de maat blijft zodat je je timing kunt oefenen.

2. Drum zo snel mogelijk met muziek mee.

Hier doen we het voor toch? Rocken op je favoriete nummer! Ik probeer mijn studenten in les 2 al mee te laten drummen met muziek. Er is niets leuker om te drummen met je drumheld aan je zijde.

3. Zoek muziek op Youtube waar de drums uitgehaald zijn of waar geen drums in zitten.

Er  zijn genoeg nummers speciaal gemaakt om als drummer mee te oefenen. Het voordeel bij deze nummers is dat je alle oefeningen kan toepassen op deze tracks aangezien de drums nog niet ingevuld zijn. Je hebt de totale vrijheid om fills te oefenen of die ene beat die je al 3 weken wilt toepassen. Vaak zit er in deze nummers nog wel een percussiepartij die zorgt dat je in de maat blijft en beats kunt verzinnen die bij de soort muziek passen.
Bijvoorbeeld:

Funk Backing Track for Drummers – 110 bpm (NO DRUMS)

Rock Backing Track For Drums 122 BPM

Slow Rock Backing Track for Drummers (NO DRUMS)

of zelfs in aparte maatsoorten:

7/8 Groove Backing Track for Drummers (No Drums)

Er zijn ook genoeg versies van bekende nummers waar de drums uitgehaald zijn. Deze tracks zijn perfect om dat specifieke nummer te oefenen en song structuur door te krijgen.
Bijvoorbeeld bekende nummers:

Michael Jackson – Beat It (Without Drums)

Metallica – Enter Sandman (drumless)

Drumless Smells like Teen Spirit

4. Oefen met metronoom.

Als drummer is het een belangrijke taak om het ritme aan te geven en dus niet te versnellen of vertragen (tenzij het de bedoeling is). Als je oefent met metronoom weet je of je goed in de maat blijft, en zul je merken dat sommige oefeningen op verschillende tempo’s moeilijk kunnen worden.

5. Oefen geordend en met regelmaat.

Als je een uur hebt om te oefenen, deel dan je tijd op in blokken van 2. Bijvoorbeeld: half uur rudiments / half uur rockgrooves. Door het opdelen van je tijd wordt oefenen niet saai, leer je meerdere dingen en kun je langer je focus houden. Hierdoor ben je dus effectiever aan het oefenen.

6. Oefen rudiments en maak ze muzikaal.

Rudiments worden vaak als saai gezien. Ik ben het hier totaal niet mee eens! Rudiments zijn de bouwstenen van het drummen. Met deze bouwstenen kun je je eigen speelstijl en spel bepalen! Hierdoor worden jouw partijen ook interessanter!

7. Probeer elke dag even te oefenen.

Zo blijft het drummen leuker en effectiever. Je kunt beter 30 minuten per dag oefenen dan 1 x per week 2,5 uur achter elkaar. Het is namelijk erg moeilijk om 2,5 uur je aandacht bij de oefeningen te houden. Een andere voordeel is dat je gewend raakt aan het dagelijks bespelen van de drums.

8. Kijk naar je drumhelden en haal daar inspiratie uit.

Dit zorgt ervoor dat jij gemotiveerd blijft voor hetgeen wat jij wilt kunnen op het gebied van drummen. Besef dat je niet ineens kunt drummen. Bij het bespelen van een instrument geldt: hoe meer tijd je in je instrument steekt hoe beter je wordt. Alle drumhelden die je ziet spelen bij grote bands hebben hun huiswerk gedaan, en hebben er heel veel moeite ingestoken om te staan waar ze nu staan. Besef dat het hun werk is om zo te kunnen drummen en daar altijd en overal mee bezig zijn. Misschien is dat helemaal jouw doel niet. Dat gezegd te hebben komen we gelijk aan bij de volgende tip:

9. Stel drumdoelen en maak een plan.

Bepaal het doel wat je wilt behalen en in welke periode. Ben realistisch! Als je de ambitie hebt om de beste drummer van de wereld te worden zul je ook veel tijd moeten steken in het oefenen dan als je graag met wat vrienden een band wilt beginnen en leuke covertjes wilt gaan doen. Je kan ook altijd een plan opstellen samen met je drumdocent, hij zal je helpen je doelen zo effectief mogelijk proberen te behalen. Voorbeeld van een plan + doel:

Voorbeeld: 

Doel: Ik wil over 12 weken 3 nummers van de Foo Fighters kunnen spelen namelijk: Everlong, The Pretender, Wheels

week 1-3 Week 4-6 Week 7-9 Week 10-12
RockRitmes
Boek: Real times 1
1.4 tm 2.4
BPM 
60 tm 100
RockRitmes
Boek: Real times 1
1.4 tm 2.4
BPM 100 tm 140
RockRitmes
Boek: Real times 1
2.5 tm 4
BPM 140 tm 170
RockRitmes
Boek: Real times 1
1 tm 4
BPM van de songs
Oefen fills 8e + 16e  Oefen fills 8e + 16e + 32e  Oefen fills Foo Fighters songs Speel de fills Foo Fighters songs op juiste tempo mee
  Luisteren + analyseren songs Luisteren + analyseren + live versies + youtube versies kijken  Speel met de songs mee

10. Record jezelf.

Door jezelf te recorden hoor je vanuit de luisteraar hoe je zelf klinkt. Hierdoor kun je dieper ingaan op je techniek of eigen spel. Bijvoorbeeld ben je tevreden met je dynamiek tijdens verschillende ritmes? Is de definitie van hoe je op de toms slaat wat je wilt overbrengen? Heeft een ritme meer impact als het op de ride of op de hihat gespeeld wordt?

Als je jezelf ook nog filmt tijdens het opnemen kun je nog meer op/aanmerken aan je eigen spel. Hoe zit je achter je drumstel? Hoe ziet mijn techniek eruit? Speel ik meer vanuit mijn pols met rechts dan dat ik nu met links doe? Houd ik mijn adem in als ik een moeilijke fill speel? enzv…

11. Beloon jezelf als iets lukt.

Vaak als ik een stuk oefen wat voor mij niet het meest interessante onderdeel is, maar toch echt moet oefenen, dan beloon ik mezelf als ik het geoefend heb. Ik mag van mezelf bijvoorbeeld 10 minuten vrij drummen na een half uur rudimentaire ritmiek (waar je trouwens ook erg veel van leert).

12. Heb plezier tijdens het oefenen van drums.

Als laatste tip wat ik graag wil meegeven is dat je plezier moet hebben tijdens het drummen en ook tijdens het oefenen. Ga zo veel mogelijk spelen met andere mensen van jouw niveau want samen spelen is leuker dan alleen!

Alvast succes met het oefenen en laat me weten of de tips geholpen hebben via een contactformulier!


Reactie achter laten